Hoeveel as komt er vrij na de crematie van een mens?

We hebben onderstaand bij de alinea een tabel toegevoegd voor de hoeveelheid as er vrij komt op basis van het gewicht van een persoon. De hoeveelheid as is wel afhankelijk van de kist, de houtsoort hiervan en ook het gewicht van de kist. Ook de botstructuur is mede afhankelijk van de hoeveelheid as er vrijkomt bij een crematie. De tabel die onderstaand is weergeven is uit gegaan van gemiddelden. U kunt altijd contact opnemen met de uitvaartverzorger of het crematorium over de exacte hoeveelheid as. Dan kunt u ook inschatten of de hoeveelheid as in de urn past die u wellicht wilt bestellen. De gemiddelde hoeveelheid as die vrijkomt is ongeveer 3.0 liter.

Lichaamsgewicht man/vrouw ( voor crematie)

Minimale urn inhoud van uw dierbare

Tot 1 kg

0.15 liter

1- 8,5 kg

0.65 liter

10-12kg

1.00 liter

12-15 kg

1,25 liter

15-17 kg

1.35 liter

17-22 kg

1.55 liter

22-28 kg

1.75 liter

28-39 kg

2,00 liter

39-43kg

2.25 liter

43-52kg

2.60 liter

52-75kg

3.00 liter

75-85kg

3.50 liter

85-95kg

4.00 liter

95-125kg

5.00 liter

  
  
  

Wanneer mag u de as ophalen bij het crematorium na de crematie?

U kunt het as bewaren in een urn of assieraad. Hier wordt vaak voor gekozen na het overlijden van uw dierbare om een mooi aandenken te hebben. De as is na de crematie niet direct beschikbaar om op te halen. Dit is namelijk volgens de wet geregeld.

De as mag volgens de Nederlandse wet pas na een maand worden opgehaald. De as wordt in een speciale ruimte bewaard en deze ruimte is niet toegankelijk voor nabestaande.

Waarom moet u een maand wachten voor het ophalen van de as?

De belangrijkste reden hiervoor is dat het de nabestaande tijd geeft om na te denken over de bestemming van de as. Zo kunnen ze alvast rustig op zoek naar een bestemming. Dit kan een urn zijn of een assieraad. Ook wordt er voor gekozen om alleen de asbus mee te nemen die u krijgt van het crematorium. Degene die de crematie regelt beslist wat er gebeurt met de as. De bedenktijd is hierom ook ingevoerd. Mochten er meningsverschillen ontstaan dan is er nog tijd om dit op te lossen.

Kan ik de as toch eerder ophalen mocht ik dit willen?

Mocht u de maand bedenktijd niet willen gebruiken. Dan is er nog een andere oplossing. U kunt dan een ontheffingsverzoek indienen bij de rechter. De rechter bekijkt of de belangen genoeg zijn om ontheffing toe te kennen.

Heeft u nog vragen over de as bestemming of de hoeveelheid as? Neem contact met ons op en we kunnen u helpen met uw vraag. Uw uitvaartverzorger zal ook op de meest vragen antwoorden hebben.

Wij hopen dat we u met het artikel over hoeveel as komt er vrij na de crematie meer inzicht hebben kunnen geven in het bestellen van een urn.

Altijd de
laagste prijs

https://crematie-urn.nl garandeerd altijd de laagste prijs

Gratis
verzending

Bij https://crematie-urn.nl betaald u geen verzendkosten

Direct
leverbaar

U ontvangt uw bestelling binnen 2-5 werkdagen